Main menu
nl / en

Acteur & scenarist

Marck wie…?

Marck Oostra maakte als jochie van vier al indruk op de pers, als de jonge Orestes in “Iphigeneia in Aulis”.
Drie jaar later schreef hij zijn eerste scenario.

Spelen en schrijven gaan bij Marck sindsdien hand in hand.

Als acteur sprokkelde Marck zijn opleiding bijeen in Utrecht (Hogeschool voor de Kunsten), Maastricht (Toneelacademie), Londen (Royal Academy of Dramatic Arts), Amsterdam (o.a. Joe Weston en Helmert Woudenberg) en Hollywood (American Acadamy of Dramatic Arts). Hij heeft een zeldzame talenknobbel en een hobby voor accenten: hij speelt met evenveel gemak en overtuigingskracht in andere talen en dialecten als in “ABN”.
Voorzover het grote publiek Marck kent, is het vooral van rollen in TV-series als Juliana 2 en De coassistent, comedy’s, soaps en, niet te vergeten, commercials: om zijn rol als Freek-met-de-gipsen-benen van TempoTeam kwam Marck zelfs in De wereld draait door. In Nederlandse en buitenlandse film- en theaterproducties heeft hij bovendien letterlijk God en de duivel mogen spelen, en alles daar tussenin.
In februari 2010 verscheen Raymond van Rijns langverwachte filmepos In het vuur van de storm, waarin Marck de Nederlandse SD-officier Gerard Wilder speelt. En in de Dick Maas-thriller Quiz, die in 2012 verschijnt, is Marck de gérant van een chique restaurant, dat het decor wordt van een macaber spel tussen Barry Atsma en Pierre Bokma.
Op 29 september 2011 werd Marck op het Nederlands Filmfestival in Utrecht uitgeroepen tot beste acteur in een bijrol van het 48 Hour Film Project voor zijn rol als Ingmar Talis in Beet!.

Marck schreef het scenario van een aantal theaterstukken en enkele korte films. Hij heeft een aantal volwaardige speelfilmprojecten op stapel staan, waarin o.a. Ruud van Megen hem coachte. Hij is trots Robin Pera en Raymond van Rijn daarin als co-scenaristen te hebben.

Film is Marcks grote liefde. Hij houdt van de authenticiteit waarom het oog van de camera vraagt, en van regisseurs die daar met hart en ziel voor gaan.
Regisseurs, op hun beurt, houden van Marcks toewijding aan de gezamenlijke prestatie en zijn uitstekende gevoel voor “wat werkt”, maar bovenal van zijn intense, gelaagde en afgewogen spel.
De vergelijkingen met Rowan Atkinson (door o.a. Paul Ruven) in komische en Kevin Spacey (door o.a. Raymond van Rijn) in dramatische rollen vindt Marck strelend. Zelf doet hij intussen liever Marlon Brando na; op wie hij overigens voor geen meter lijkt.

FacebookTwitter